Fråga:
Kokande potatis med vs utan skinn
Martin
2017-02-08 04:03:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det verkar som jag fick mig att tänka...

När koka potatis i vatten eller en ångkokare, vad är effekten, om någon, av att skala potatisen före vs. efter tillagningsprocessen?

Spelar det någon roll om de är skalade före eller efter?

  • wrt. att smaka i allmänhet
  • wrt. till "konsistens" av de kokta potatiserna, när de efterbearbetas ytterligare.
** För potentiella svar **: Observera att diskussion om näring inte är ämnet här, så undvik detta när du skriver svar.
Fem svar:
Jolenealaska
2017-02-08 05:26:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag skalar nästan aldrig potatis. Jag gillar hudens smak och konsistens, även i potatismos, och oskalad potatis är mindre benägen att bli vattendränkt.

Enligt Tablespoon.com rekommenderar Idaho Potato Commission att du lämnar potatisen oskalad för kokning på grund av smak och konsistens, även om du tänker skala potatisen efter kokning.

Trevligt fynd. Jag skulle +1 bara för "Idaho Potato Commission" :-D
Mołot
2017-02-08 17:44:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag gillar båda, men de smakar annorlunda och "ask" -kvalitet passar ganska mycket vad jag känner på tungan. Det kanske också är min fantasi, men jag tycker att oskalade är lite surare, jag föredrar oskalade för rött kött och rätter med stark smak och skalade till kyckling, sött kött etc. Men här kan din körsträcka variera. Vissa människor kan inte se skillnad, andra kan alltid berätta och andra - bara ibland.


Enligt dessa datablad:

  1. Potatis, kokt , kokt i skinn, kött, utan salt
  2. Potatis, kokt, kokt utan skinn, kött, utan salt

Per 100 g servering potatis kokt med skinn ger 22% vitamin C och utan - bara 12%. Med tanke på att det är vattenlösligt tror jag att det är säkert att anta att även om du kasserar skal, får du fortfarande mer C om du kokar med huden. Andra skillnader är små. Störst är fluor och aska. Även om askens näringsbetydelse är lite annorlunda passar den verkligen efter vad jag smakar. Och C-vitamin är syra - passar igen med hur jag kan beskriva smakskillnader. Kanske är det bara en tillfällighet, kanske inte, kan inte riktigt berätta.

Obs: näringsinformation som presenteras här endast som bakgrund för att diskutera smak.
rumtscho
2017-02-08 14:33:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja, det är skillnad i smak. Jag kan inte berätta vad som orsakar det, möjligen huden som hindrar vattnet från att tränga igenom potatisen ordentligt. Men när jag äter en skalad kokt potatis kan jag alltid se om den har kokt skinn på eller av.

Min personliga preferens är väldigt mycket för kokt-skin-off. Kokt-på-potatis har sin egen specifika smak även efter skalning, vilket är lite bittert och har en liten fysisk reaktion på tungan - inte precis varm, inte exakt sammandragande, men något som påminner om båda.

Det här är en smak jag får när jag äter potatisen som den är. Mosad eller simmar i något dopp, skillnaden är för liten för att märka.

Jag har märkt astringency men bara när det finns några tecken på greening, även om jag kanske bara märker det mindre utan greening. Med ryssar föredrar jag också att huden är av, även om jag känner att jag kan tappa lite vitaminer. Med tunna skinnröda potatisar är jag vana att skinna på, så de smakar blid för mig utan. Kan vara helt i mitt sinne från vad jag är van vid dock.
FWIW Jag gillar att smaken och konsistensskinnen lägger till, men ändå är din beskrivning av den (mycket milda) smaken ganska mycket vad jag smakar också. @dlb Jag tror inte att jag någonsin har (eller skulle) koka något grönt av en potatis, men jag föreställer mig att det skulle smaka som den smak (sammandragning) vi diskuterar, men väldigt koncentrerad.
Potato is life
2019-01-25 09:36:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

När du lagar potatis med skinnet kvar, är startpannan kvar i potatisen istället för att lösas upp i vattnet. Gör att potatisen smakar annorlunda (bättre enligt min mening) och mer fördelaktigt för dig. Tips: När de är kokta är det lättare och snabbare att skala skalen av, bara köra dem under kallt vatten medan du skalar så att du inte bränner dig själv!

Välkommen till Seasoned Advice SE. :) Kan du ge en länk till något på nätet som stöder tanken att stärkelsen stannar kvar i potatisen (inte i vattnet)?
@elbrant: du kan titta på vattnet. Det är ganska uppenbart
Adam J Carroll
2017-06-23 22:16:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om du lämnar skinnet kan det bli svårare att mosa eller piska senare utan att potatisen blir för mycket. Överblandning piskar den för kraftigt kommer att resultera i ett lim som konsistens. Jag mosar fortfarande både skalade och oskalade beroende på skålen den åtföljs av. När du använder en ricer fastnar skinnen ofta i nätet och klarar inte igenom. Du kan bara skrapa dem från botten och hugga dem för hand men det tar mer tid. Det är i allmänhet snabbare att skala dem först (även om det inte verkar som det) om du behöver dem i farten.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...