Fråga:
Varför snabbar en brun papperspåse mogningen?
hobodave
2010-07-10 00:46:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag ser ofta den här tekniken föreslås som ett sätt att påskynda mogningen. Varför gör det?

Finns det också några uppgifter om hur snabbt det mognar relativt?

Sex svar:
Darin Sehnert
2010-07-17 09:23:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Att placera frukt i en påse hjälper till att påskynda mogningen för bara några få frukter. De flesta frukter mognar inte (någonsin) när de har plockats. De enda frukterna som mognar när de plockas är bananer, avokado, päron, mango och kiwifrukt. Mognad i frukt baseras på sockerhalt, inte färg, så de flesta tomater i livsmedelsbutiker har ingen smak eftersom de plockades gröna och utsattes för etylengas för att framkalla färgförändring. Tomater är vad som kallas en "klimakterisk frukt" vilket innebär att de kommer att ändra utseende baserat på klimatförhållanden men de mognar inte. Ja, de fortsätter att mjukna men det är helt enkelt processen med cellförstöring, känd som nedbrytning.

Vissa frukter som persikor, plommon etc. verkar utveckla mer sötma när de sitter på disken men det beror på de tappar också fukt och de återstående sockerarterna koncentreras i cellväggarna.

Att placera frukt i en papperspåse hjälper till att koncentrera nivåerna av etylengas, vilket är det som hjälper till att framkalla mogningen av de ovannämnda frukterna (bananer / avokado, etc.). Faktum är att avokado och päron måste plockas för att mogna. Päron som är kvar på trädet ruttnar helt enkelt. Som tidigare nämnts ... brukade bruna papperspåsar vara något som alla hade runt sitt hus så det var en vanlig artikel innan man bytte till plastpåsar.

Har du någonsin märkt att vissa människor gillar röd paprika och inte gröna? Anledningen beror på mognad.

Om du ska göra uttalandet att _bara_ bananer, avokado, päron, mango och kiwi mognar efter plockning bör du ge lite referens. Vardaglig upplevelse, en snabb google och kontroll av ansedda källor och sunt förnuft indikerar något annat.
@Hobodave:Reference re: Ripening "On Food & Cooking" av Harold McGee, Scribner, reviderad utgåva 2004, kapitel 7, sida 350-353.Sida: 353 "icke-klassiska frukter som ananas, citrusfrukter, de flesta bär och meloner lagrar inte stärkelse eller förbättras markant efter skörden, så deras kvalitet beror på hur långt de mognat på växten. "" Med bara några få undantag (päron, avokado, kiwi, bananer), kommer även klimatfrukt att vara mycket bättre om de får mogna på växten, från vilken de kan fortsätta att ackumulera smakråvarorna fram till skörden. "
Intressant. Jag hittar motstridig information överallt. http://seasonalcooking.suite101.com/article.cfm/fruit_ripening_stages har en lista över frukter som faller i olika kategorier (den har sina egna referenser). Ändå verkar http://lancaster.unl.edu/food/ciqaa.shtml strida mot den första källan genom att säga att persikor och aprikoser mognar. : - \
Jag antar att det bara är en av de saker som involverar lite handvinkning även av experter. :) Jag tar bort min nedröstning, tack för att du tillhandahöll referensen.
Re: listan som visar aprikoser som mognar .. "On Food & Cooking" 2004-upplagan, s. 352 Howard McGee erbjuder ett diagram som belyser frukt och deras potential för förbättring efter skörd. De enda som han listar för att förbättra sötman är: äpplen, päron, banan, mango, kiwi men han listar andra som förbättrar i arom och mjukhet (som återigen är mjukhet en del av försämringen ändå). Bland de som listas som förbättrade i arom och mjukhet: aprikos, persika, plommon, blåbär, hallon, cantaloup, honungsmugg, cherimoya, guava, papaya, passionfrukt, avokado, persimmon, tomat.
@Darin Det vore bra om du kunde redigera en sammanfattning av dessa kommentarer till ditt svar.
Papperspåse-tricket fungerade inte för en omogen mango jag hade. Efter några dagar i påsen utvecklades det mörka / svarta fläckar där det började ruttna, och resten av mango var fortfarande omogen.
Aaronut
2010-07-10 01:03:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mognaden i sig orsakas av etylengas som släpps ut av maten, som fångas av vilken som helst typ av påse.

Såvitt jag vet finns det inget i sig speciellt med en påse brunt papper , förutom att den är porös och därmed fortfarande tillåter lite luft att komma in och ut. Ziplock-väskor av plast har ingen ventilation, så de fungerar inte lika bra.

Guildencrantz
2010-07-10 01:00:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hemligheten är att frukten producerar eten (ett hormon som finns i växter) och eten främjar mogning. Genom att placera frukt i en papperspåse samlar eten (snarare än att spridas i rummet), vilket ökar koncentrationen runt frukten och påskyndar mogningen. About.com har en intressant artikel om eten och fruktmognad som heter Fruktmognad och etenexperiment.

Denna del visste jag. Men varför brun? Varför papper? Varför inte en vit papperspåse? eller en plastpåse? eller en brödlåda?
Som ett förtydligande är papperspåsar bättre än plast eftersom de tillåter lite luftflöde. Mer information här - http://www.state.nj.us/jerseyfresh/howtoripen.htm
Så vitt jag vet är det egentligen bara tradition. Jag har också använt tygpåsar tidigare. Nycklarna är att hålla eten nära frukten, men inte att täta upp den för hårt (som i en plastpåse) så att den fortfarande kan andas och inte svettas.
@hobodave: Vita papperspåsar är mer benägna att behandlas för att göra dem smidiga vid beröring (jag tror att de använder lera?), Vilket kan göra det mindre lätt att släppa igenom luft. Bruna papperspåsar brukade också vara en ganska vanlig sak innan de flesta livsmedelsbutiker bytte till plastpåsar.
@Joe - för att få papper vitt måste det också ha blekts, vilket förändrar dess fiberstruktur
Jay
2010-09-07 13:58:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ännu viktigare är att bruna papperspåsar låter fukt passera så att du inte får kondens som accelererar mögeltillväxt. Lämna bara råvaror på din disk i en plastpåse och bevittna den flexibla petriskålen!

Vit skulle antagligen fungera om det är tillräckligt poröst.

user70891
2018-11-27 09:25:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vissa typer av frukt mognar med ökad etenproduktion och en ökning av cellulär andning (den mogna frukten drar in syre och avger eten). Detta händer i "klimatfrukt": bland annat äpplen, bananer, meloner, aprikoser och tomater (citrus, druvor och jordgubbar är icke-klimatiska - du kan söka efter "klimatfrukt" för att se vilka som är och vilka är inte).

Etylen som produceras under andning förbättrar mognadsprocessen, så när vi lägger klimatfrukt i en papperspåse (eller plastpåse) kan "ingen" av etenet fly och utsätter därmed frukten för mer och mer eten när den fortsätter att mogna. Papperspåsar begränsar bara syre som flyter in / ut ur påsen medan plast förhindrar i princip allt syreflöde. Eftersom klimatfrukt behöver syre för andning, kommer slutna plastpåsar att begränsa andningen till det som tillåts av syret som fångas i den slutna plastpåsen. Om du öppnar en plastpåse får du lite syre in (medan du släpper ut lite eten) ... i så fall mognar frukt snabbare med en öppen plastpåse än frukt som bara sitter på disken men mognar långsammare än i en papperspåse eftersom papperet håller mer eten in medan det fortfarande släpper in syre.

Det korta svaret är att papperspåsar håller eten fastnat i påsen vilket förbättrar mogningsprocessen samtidigt som det tillåter lite syre kommer in i påsen, så att fruktcellerna andas och producerar mer eten. Förutsatt att bruna papperspåsar är desamma som andra papperspåsar, bör detta också gälla för bruna papperspåsar.

forefinger
2010-07-10 01:00:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har aldrig hört detta, men mogningen påskyndas vanligtvis av olika luftburna kemikalier som fungerar som växthormoner. Det är därför ett dåligt äpple kommer att få andra att bli dåliga - det signalerar dem. Så jag misstänker att det antingen handlar om att stänga in de luftburna kemikalierna eller att papperspåsar släpper ut någon sådan kemikalie.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 2.0-licensen som det distribueras under.
Loading...