Fråga:
Hur kan jag jämföra värmenivåerna från brännarna?
mmathis
2018-03-22 20:59:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Recept kräver matlagning över varierande mängder värme på spisens brännare - medelstora, medelhöga, låga osv. Hur kan jag jämföra vad personen som skrev receptet kallar "medium" med vad (tror jag) är "medium" på min spis?

Med bakning är det enkelt eftersom 400F i din ugn är samma som 400F i min ugn. Men medium på din brännare kan skilja sig från medium på min brännare (eller min brännare kan vara märkt 1-10, och 5 kan skilja sig från ditt medium). Även på min egen spis har de fyra brännarna olika storlekar och flamman på en är en annan storlek än resten på flamman, även om knapparna vänds till 5. Hur kan jag se till att jag använder rätt mängd värme på brännarna?

Om du verkligen vill mäta saker, skaffa en infraröd termometer som kan berätta hur varm din panna är. (Observera att om du har en tunn kastrull, som lägger till något tungt och kallt, som en köttbit, kommer det att svalna snabbt. Det är därför som "kvarhållen värme" är något du vill ha. Hällpannor tenderar att "behålla mer värme". menar helt enkelt att de inte svalnar eller värms upp så lätt.)
"* Med bakning är det enkelt eftersom 400F i din ugn är detsamma som 400F i min ugn. *" Endast vid mätning med samma ugnstermometer. Jag vet för ett faktum att du inte kan lita på inställningen på de flesta ugnar (åtminstone de analoga). Jag flyttar från lägenhet till lägenhet ganska ofta och jag bär en ugnstermometer från plats till plats så att jag kan "kalibrera" mina tillagningstemperaturer till skillnaden mellan inställningen på ratten och ugnens faktiska temperatur.
@ToddWilcox - Jag kan försäkra er att de digitala avläsningarna på ugnar inte är bättre och i vissa fall värre. När min ugn når måltemperaturen rapporterar den helt enkelt det numret för alltid och ligger om den faktiska inre temperaturen (som uppenbarligen rör sig upp och ner)
Fem svar:
rumtscho
2018-03-22 21:33:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det tillhör inte spisen (eller markeringarna på den). Ord som "medelvärme" hänvisar faktiskt till den hastighet som din matlagning tillagas, och det finns många faktorer som bidrar till det. Utöver brännarens energiproduktion finns typen av spis (elektrisk, gas, induktion), de termodynamiska egenskaperna hos din panna, förhållandet mellan pannans storlek och brännarens storlek, hur du förvärmde pannan, mängden mat du sätter i pannan, kvaliteten på dina råvaror och andra sådana saker. Så du kan inte beräkna det eller jämföra det.

Det enda sättet att "kalibrera" är att observera hur din mat lagar mat. Jag kan bara ge dig mycket grova riktlinjer, eftersom orden inte är (och inte kan) definieras exakt. "Långsam värme" är den inställning där maten kan lämnas ensam i minst flera minuter utan stor risk för bränning. "Hög värme" är den inställning där du hamnar med en mycket skarp / förkolnad utsida och rå-mitt. "Medium" är någonstans i mitten mellan ytterligheterna.

Något av dessa tenderar att motsvara ett något snävt intervall av spisinställningar, för när samma person lagar mat i samma kök är det sällan för mycket variation i de andra variablerna i processen (vilket gör det är så olika i allmänhet). Så du måste kunna känna igen den aktuella nivån av "värme" när du lagar mat (jag var frestad att säga "genom att titta", men det innebär faktiskt också lukt och hörsel och tidskänsla). När du väl har sett att maten lagas på "medium" kan du se vilken inställning du använder, och efter några försök med din egen spis vet du vilken inställning du ska prova nästa gång du lagar mat.

För några år sedan hade jag ett recept som krävde att rosta vitlöksklyftor på lägsta möjliga värme. Jag tror inte att de insåg att vissa elektriska spisar kan * extremt * låg värme: vitlök var inte ens varm efter den rekommenderade tiden.
mrog
2018-03-22 21:32:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lyckligtvis behöver temperaturer vanligtvis inte vara lika exakta vid matlagning av spishäll som bakning. När du behöver exakta temperaturer kan du sticka en termometer i pannan. Detta kan vara användbart för att temperera choklad, skaldad mjölk, fritering, godistillverkning osv.

Det verkliga problemet med spishällens värmeinställningar är att vredet på din spis bara styr en av många variabler som påverkar temperaturen av dina ingredienser. Andra viktiga variabler inkluderar material som används för att göra pannan, tjockleken på dessa material, förhållandet höjd till diameter på pannan, hur full pannan är, ingrediensernas vatteninnehåll, oavsett om det är täckt eller inte, omrörning av ingredienserna på grund av konvektion eller omrörning etc. Du behöver verkligen bara titta, lyssna och lura med vredet tills det är rätt. Det blir lättare när du vänjer dig vid din spis, kokkärl och recept.

Du kan eliminera en del gissningar genom att matcha brännarens storlek till pannans storlek. De flesta recepten jag har använt verkar också ha skrivits för gasspisar, som tenderar att leverera värme i snabbare takt än de elektriska versionerna. Så om du har en elektrisk spis, planera att sätta upp den lite högre än vad receptet kräver.

RunThor
2018-03-23 01:15:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Att bedöma spishällen är svårt och det är därför många bara lär sig de spisar de använder.

Jag tror att du frågar om värmeeffekten, i BTU, från en brännare. Eftersom elektriska spisar vanligtvis har ett långsammare svar, eftersom "spolarna" värms upp eller svalnar antar jag att spolarna har sin slutliga temperatur. Jag är inte säker på värmesvaret på nyare elektriska brännare (induktion eller annan teknik).

Du kan få en proxy för en BTU genom att använda samma panna och ett mått på "rumstemp" vatten (1/4 kopp). När brännaren är full, placera pannan och vattnet på brännaren och ta tid hur lång tid det tar att koka. Notera tiden. Låt pannan svalna och byt ut vattnet. Detta kan hjälpa dig att kalibrera en liten brännare till en stor brännare på samma spis. Lite svårare när du kalibrerar din spis med vänner på det här sättet, såvida de inte går med på att göra samma test.

Jag såg, men kan inte hitta det nu, en tidning temperaturkalibrering med en liknande process. Deras spisar var inställda så att ett medium i deras recept var 5 på deras kaminer, vilket skulle börja koka X koppar vatten en panna Y tum panna på Z minuter. Jag kommer inte ihåg vilken tidning som var och kan inte hitta en liknande kalibrering.

Jag föreslår att du förfiningar detta test genom att använda kylvatten (bör vara ungefär samma temperatur varje gång), ta vattnet i förväg och väga mängden vatten istället för att använda volym.
Användning av rumstemperatur bör också fungera. Ställ kranen så nära rumstemperaturen som möjligt, fyll en viss mängd och låt den sedan sitta ute i några timmar (beroende på vattenvolymen).
Max
2018-03-22 21:33:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du kan använda en kontaktfri termometer för att kontrollera din brännartemperatur.

Men det skulle inte hjälpa dig att bestämma vilken temperatur som en mediuminställning är.

Brännarens storlek existerar mest för att passa olika pannstorlekar; använd en brännarstorlek så nära din pannstorlek att du inte tappar effektiviteten.

Åh, och en ugntemperatur är aldrig heller exakt; även om displayen säger 400F, insidan kan vara över eller under, måste du använda en termometer för att verifiera din ugntemperatur;

till exempel kanske du upptäcker att vid lägre temperaturinställningar går ugnen varmare (till exempel från 100F till 250F går den lägre än vad som visas, och därefter från 250 till 500F går den lägre)

Brännartemperaturen korrelerar inte särskilt bra med pannans temperatur eftersom brännaren måste vara betydligt varmare än pannan för att snabbt överföra värmeenergi, en del av värmeenergin kommer aldrig in i pannan och mycket av pannans värme försvinner i rummet.
Du måste också mäta brännarområdet eller på något sätt den effektiva flamytan och multiplicera för att temperaturen ska vara meningsfull. Mycket lättare att mäta värmeeffekten genom att använda samma kastrull och samma mängd vatten vid samma temperatur och tid som den värms upp.
Och (tom) kastrullstemperatur säger inte mycket om hur mycket temperatur kommer att sjunka och hur snabbt och till vilken temperatur den kommer att klättra igen om kalla ingredienser (som kan ge ytterligare värmeavledande ytor, eller konsumerar värme antingen för att avdunsta vatten eller för att mata kemiska transformationer) läggs till den ...
music2myear
2018-03-23 00:08:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns sätt att mäta kaminens energiproduktion och en viss kombination av kastrull och matlagningsmaterial.

Ett enkelt sätt skulle vara att fylla en kastrull med vatten vid en viss temperatur och sedan rita temperaturhöjningshastigheten vid givna inställningar för brännaren.

Olika brännare på din spis har också olika syften. Det finns vanligtvis en eller två större brännare som är till för att laga mest mat, och en mindre eller lägre brännare för uppvärmning, och möjligen och däremellan för mindre krukor.

Men medan detta information är intressant, den är i huvudsak värdelös när det gäller vad du verkar vilja: Ett empiriskt sätt att jämföra din egen spis med den spis som receptet förväntar sig.

Jag har läst massor av recept och inte ett av dem har nämnt en specifik spismodell.

Utan att veta de relativa måtten på en målspis betyder din detaljerade information om din egen spis inget. Det är relativt, och det finns inget att jämföra det med.

Det är därför som de flesta beskrivningarna av kokplattor beskriver lämpligt resultat. Detta resultat är den standard du försöker uppfylla, det önskade målet: tiden och temperaturen är bara riktlinjer som ska få dig nära.



Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...