Fråga:
Ska jag undvika köttbuljong när jag lagar mat för vegetarianer?
dsign
2014-05-28 23:36:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja, kubanska ris och bönor kokas vanligtvis med kött ... eller åtminstone med buljongen. Om jag lagar mat för en vegetarian som jag inte vet, ska jag undvika köttbuljongen? Finns det något vegetariskt som skulle ge en motsvarande smak?

Tänk på att om möjligt är det bästa sättet att bara fråga din vegetariska vän. Det finns många människor med många olika dieter, och ingen här kan verkligen berätta för dig vad en enda vegetarisk person föredrar.
Jag har redigerat din fråga för att försöka undvika att komma in i för mycket debatt, eftersom vi egentligen inte är intresserade av att berätta vad andra kommer att äta och inte. (Jag önskar att det inte var nödvändigt, men välkommen till internet.)
@Jefromi, Tack för din kommentar! Jag har för mycket kul med detta och kommer tillbaka för att hämta svampens matlagningsförslag. Min vän kan faktiskt äta fisk, och det blir en av rätterna. Men jag tror att svampar är helt lämpliga för riset .... Jag blev lite överraskad för extraarbetet, men nu räknar jag med att jag kommer att ha reservrätter om något går fel ...
Ah, coolt - kom ihåg också räkor / fiskbestånd, för rätter där det fungerar!
Fem svar:
Preston
2014-05-28 23:47:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Människor väljer att äta vegetarisk kost av flera anledningar. Smaken kan inte bara förolämpa din gäst, men det kan också leda till att de blir fysiskt sjuka.

Du kan ersätta köttprodukter som du är vana att använda med grönsaksbuljong eller buljong.

Svamp ger en köttig smak till rätter som de används i och kan eventuellt användas för att ersätta ditt kött. Jag föreslår att du lagar dem separat för att dra ut fukten och sedan lägga dem till bönorna i slutet av tillagningsprocessen så att de suger upp några av smakerna och har en chans att gifta sig. Kom ihåg att svampar är små kulinariska svampar. De kommer att ta smaker och springa med dem och lägga till sina egna jordnoter i processen. Sök efter vegetariska ris- och bönorätter för att få en uppfattning om möjligheterna här.

Ur etikettsynpunkt kanske du vill undvika frestelsen att be om ursäkt till dina andra gäster för att de måste göra en veggie-ersättning, eftersom det skulle vara en snabb biljett för att främja din vegetariska vän. Jag nämner det bara för att vissa människor inte tänker på sådana saker och jag har några vänner som har begränsande dieter. De är ibland generade när människor går ur deras sätt att göra menyändringar för dem.

Ett annat alternativ är att hitta ett sätt att förbereda två versioner av maträtten. Det betyder att du kan använda kött som du är vant vid men lämna en del av maten vegetarisk. När det är praktiskt gillar jag det här alternativet mycket. Det har bara nackdelen med ökad sanering och logistikproblem.

Jag skulle också tillägga att en ursäkt är onödig eftersom dina gäster förmodligen inte inser att du använde vegetabilisk buljong om du inte berättade för dem.
Kommit överens. Jag tycker bara att vissa människor tappar förtroende när de lagar en maträtt som de vanligtvis är stolta över men tvingas ändra på. Jag kanske bara har många besvärliga vänner.
+1 för svamp, "köttgrönsaken". Svampbestånd skulle vara en mycket lämplig ersättning här.
Tack så mycket. Jag kommer att överväga det vegetariska beståndet då ... några förslag på vilken svamp som är bättre?
@dsign De flesta förpackade svampbuljonger specificerar inte. Om du gör din egen finns det verkligen ingen anledning att använda något dyrt. Torkade svampar är okej för buljong, färska bättre för sautering. Kriminella och portobellos tenderar att ha en mer köttig smak än sina omogna vita kusiner, men portobellos kommer i allmänhet att kosta mer. Spara specialiteter som morels för en annan applikation.
Portobellos anses allmänt vara en köttig svamp, ofta ersatt av nötkött. Du kan eventuellt skära portobellos i former som liknar kött som du traditionellt använder. Crimini (baby portobello) svamp kan passa bra. Dessa är båda ganska lätta att hitta i stormarknader i skogen. Mer djupgående parningsinformation skulle förmodligen kräva mer information om ditt recept (och någon med en bättre smak än min). Ärligt talat mest någon svamp skulle göra. Redigera: Jinx. Logotypen och jag har samma våglängd idag.
@PrestonFitzgerald Jag märkte det också. Du är skyldig mig en svamp.
För det andra kommentaren om "kan få dem att vara fysiskt sjuka". Jag har en vän som har varit vegetarian tillräckligt länge för att hon har tappat förmågan att metabolisera vissa animaliska produkter. En liten bit ister i en kaka räcker för att skicka tarmen till spasmer - och ja, det har varit tillräckligt med oavsiktliga dubbelblinda tester för att bevisa att detta är fysiskt, inte psykiskt. Å andra sidan orsakar inte fjäderfä den reaktionen (även om hon undviker det), och hon anser att de flesta mindre fiskar är dumma nog att vara virtuella grönsaker. Allt detta går tillbaka till "Om du är osäker, be gästen om vägledning."
Var medveten om att det finns vegetarianer som inte kan äta svamp, förutom kött. Oavsett vad du väljer att göra, kolla med din gäst om det är acceptabelt, såvida du inte känner dem mycket väl.
Knorr gör en billig funghi porcini lager kub, även om det kan vara svårt att lägga händerna på med kort varsel eftersom AFAIK de bara säljer den direkt till specifika marknader (särskilt Italien). Det plus alla typer av svamp gör i allmänhet jobbet. Inte för att jag hävdar att jag gör haute cuisine eller något annat :-)
Ryan Reich
2014-05-29 09:11:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svaret på detta är ja: undvik köttbaserad buljong. Ur ett kostperspektiv är kött oroande för magen hos en långvarig vegetarian och möjligen motbjudande, och det faktum att det är buljong (och därmed kanske "inte riktigt kött") är inte den typ av samtal du vill gör på uppdrag av någon som definierar sin egen kostbegränsning.

Jag har haft personlig erfarenhet av detta från två vinklar: för det första tillagade jag en gång för en vegetarisk vän och hade förutseende att ställa den här frågan om henne, och hon tackade mig för det, för hon hade varit tvungen att vägra mat tidigare för att någon tänkte "det är bara buljong; det är okej, eller hur?" Det var inte okej. Och för det andra innehåller min familj nu flera långvariga vegetarianer som säger att kött i bästa fall är konstigt och ibland illamående bara för att lukta.

Ibland gör jag mat som borde smaka som kött, som Jag försöker att hånas med speciellt salta kryddor. En liten mängd het kryddig ungersk paprika är överraskande effektiv för att förmedla huvudaspekten av köttets smak, åtminstone i en soppa där huvudsmaken ska vara något annat. Jag antar att det skulle fungera med en bönor och risrätt. Jag instämmer i Preston Fitzgeralds förslag om svamp också; ännu bättre, om du kan använda en svampbuljong, eftersom trots optimistiska påståenden, svampar i sig inte är en bra ersättning för den taktila upplevelsen av kött. Lägg till lite extra saltighet för att förbättra dessa smaker (men inte för att göra maträtten faktiskt mycket salt, naturligtvis, och eftersom du nämner dietbegränsningar är det en annan att titta på).

Redigera: En uppdatering om köttluktens ämne: det finns nu en ersättande köttprodukt som heter "Beyond Meat", vilket gör hamburgare som jag, som en relativt ny pescatarian, tycker om att smaka nästan precis som verkliga hamburgare. De luktar också ganska lika, men inte samma. Min fru, som har ovannämnda köttavstötning, säger att lukten är "gränslinje", men lyckligtvis på den ätbara sidan av gränsen.

Tack för ditt svar :-) ... Jag är särskilt försiktig med den del som är relaterad till lukten. Men för att vara ärlig vill jag inte skämma bort middagen till icke-vegetarianer i den: -) ... så jag går extra mil och ser till att det finns tillräckligt med frisk ren luft runt i fall ...
Bloke Down The Pub
2014-05-29 20:08:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Många undviker kött på moraliska grunder. många andra undviker vissa typer av kött av religiösa skäl. Du kan riskera att verkligen kränka någon.

Om du vill lägga till den köttiga bakgrundsmaken kan du prova sojasås, men sparsamt, och kanske lägga till mindre salt.

Tack för sojasåsförslaget! Jag kommer att använda den nästa gång!
David Richerby
2014-05-29 05:09:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vegetarier äter inte kött eller kött. Köttlager är gjorda av kött. Lägg det inte i mat för vegetarianer. Slut på.

Jag håller med om att du måste anta att de inte vill äta det, men du förenklar definitivt, vilket jag tror gör din poäng mycket mindre övertygande. Ibland äter den aktuella vegetarianen faktiskt bra saker som kycklingbuljong, men det finns inte ett ord för "vegetarian utom för kycklingbuljong", så de är ungefärliga och säger "Jag är vegetarian". Och du har inte tagit upp den andra delen av frågan, vad du ska ersätta.
Allt är sant, det motsvarar huruvida frågeställarens vän är vegetarian eller bara någon som kallar sig vegetarian för att förhindra att köttet kommer i stora klumpar; - p Som en fråga om märkning är en maträtt som innehåller köttbuljong inte vegetarisk och borde inte inte ges till någon som begär vegetarisk mat. När det gäller frågeställarens vän, fråga dem särskilt vad deras kost är. Så kom ihåg att många faktiska vegetarianer tycker att det är ganska tröttsamt att bli frågad, "åh, men äter du kyckling / fisk / bestånd / skinka?". "Nej", tänker de, "jag sa till dig att jag är vegetarian och jag talade sanningen."
GdD
2014-05-28 23:48:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Medan vissa vegetarianer inte bryr sig, skulle de flesta göra det så att du är bättre att undvika kött. Det finns förmodligen vegetariska aktieoptioner som du kan använda istället, jag rekommenderar att du använder dem för att vara säker.

Om det vore jag skulle jag vilja lägga till smakdjup på vegetariskt godtagbara sätt. Karamellisering av sockerarter är ett bra sätt och kan uppnås genom att sautera eller rosta grönsaker och kanske steka riset innan det lagas.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...