Fråga:
Vad är det mest tidseffektiva sättet att servera mat rättvist till ~ 100 personer?
Meow Meow
2016-01-03 03:27:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är matchef på ett studentkooperativ med 140 invånare. En kockbesättning på 5 invånare lagar middag varje kväll och vanligtvis deltar 60-100 personer på middagen en viss kväll. Just nu ställer folk upp för att servera sig från ett stort bord med alla rätter. Den här metoden är mycket långsam och det kan ta 30 minuter för någon i slutet av raden att få mat.

Eftersom vi är en kooperativ gemenskap behöver vi en metod som är rättvis för invånarna. Vår nuvarande metod är tillgänglig, men inte tidseffektiv alls.

Som jämförelse använder ett annat hus men med samma storlek som vårt en "mad rush" -metod för att servera mat, vilket i huvudsak resulterar i att invånarna bildar en pöbel och tar tag i maten tills den tar slut. I denna metod distribueras maten vanligtvis ojämnt; vissa invånare får mer populära matvaror (som kött) och andra får väldigt lite eller ingen av de populära föremålen alls. Denna metod privilegierar medlemmar som är fysiskt starkare och större och är mycket uppenbarligen inte tillgängliga för invånare med fysiska funktionsnedsättningar eller invånare som är klaustrofoba / har social oro. Deras metod är dock mycket tidseffektiv, med mat som serveras på under 5 minuter.

Jag letar efter några idéer (oavsett hur nya) hur man serverar mat till huset, så länge det är tillgängligt , rättvist (alla invånare får en skälig andel) och tidseffektiv .

Redigera: För att klargöra brukar vi ha ~ 4 rätter per måltid och serveras i stålinsatser (eller om det är en soppa, rakt ur en kruka). Måltiderna består av minst en stärkelse, ett veganprotein och en grönsaksrätt. Måltiderna kan dessutom innehålla en kötträtt, en soppa, en efterrätt eller ytterligare stärkelse / vegetariska rätter.

Kan du snälla beskriva vilken typ av rätter / kombination därav du vanligtvis serverar? Och välkommen till kryddat råd! Låt mig uppmuntra dig att ta [turnén] och besöka vår [hjälp] för att få en bra introduktion till hur den här webbplatsen fungerar.
Jag är förvirrad över hur din metod hamnar rättvist - du skulle säkert ha samma problem med att populära saker tar slut innan folk i slutet av raden får någon?
@Jefromi om linjen är extremt lång, kanske människor i slutet inte får de populära föremålen. Men i "mad rush" -metoden tar människor upp orättvisa portioner (serveringsstorlekar som är ganska stora) kontra i linjen, eftersom människor serverar sig själva på ett långsamt och ordnat sätt, är de mer benägna att självreglera i del storlekar så att de populära föremålen serveras till fler människor. även mad rush-metoden främjar en "fend for yourself" -attityd som gör att människor inte riktigt bryr sig om rättvisa delar.
@Stephie Tack för välkommen! Måltider består vanligtvis av 4-5 rätter - minst 1 kolhydrat / stärkelse, 1 veganprotein, 1 vegetarisk maträtt (vanligtvis en sallad). Dessutom kan det finnas en kötträtt, en soppa eller en efterrätt.
Status quo ser ut som den klassiska "3 kvalitetsattribut ... du kan ha valfritt 2" dilemma. Jag instämmer i kommentarerna nedan som talar om en servitör och familjestil. Kanske vänta personal hålla familjen skålar fulla.
Sex svar:
Kate Gregory
2016-01-03 05:43:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Verkar som en bra användning för "familjestil". Ta med tallrikar eller skålar av varje maträtt till varje bord. Sedan vid bordet förväntar dig anständigt beteende som att skicka tallrikarna så att alla får lite. Det borde inte ta lång tid att fylla och distribuera skålar eller tallrikar med saker. Att hugga kött i skivor kan ta ett tag men skulle behöva göras även om människor stod i kö för att få sina individuella portioner.

Om vissa människor inte var bra delare kan du använda tilldelade sittplatser och sätta det delare vid ett bord som får sina tallrikar sist.

Marti
2016-01-07 01:03:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som Kate sa, "familjen stil" verkar perfekt lämpad för denna situation. Problemet med "familjen stil" är dock att du behöver en mycket servering av rätter. Om du har 8-personersbord (vilket brukar vara standard), för ~ 100 personer behöver du minst 12 bord. Multiplicera med 4 rätter per måltid, och du har nästan 50 serveringsrätter (och samma antal serveringsskedar), som alla behöver förvärvas, fyllas, distribueras och sedan tvättas.

Om du inte har resurser för att åstadkomma det, är det andra alternativet att skala tillbaka det lite: ha flera serveringsstationer, bara inte så många serveringsstationer. Till och med bara att använda båda sidor av serveringsbordet (antingen med identiska men separata rätter och skedar på vardera sidan, eller bara att orientera de större hotellpannorna tvärs och sätta skedar i vardera änden) borde skära ner serveringstiden nästan i hälften. Märkligt nog är det största problemet med detta att träna människor att faktiskt använda båda sidor av bordet, speciellt om de har använts till den ensidiga metoden.

Om du lägger till ytterligare ett serveringsbord använder du igen på båda sidor har du teoretiskt skurit ner din serveringstid till 7 eller 8 minuter - inte riktigt en 5-minuters gratis-för-alla, men mycket mer rättvis. "Två bord, båda sidor" kan uppnås med åtta hotellpannor och 16 serveringsskedar, vilket borde ligga inom dina resurser. Nackdelen är att du nu måste ha två köer, och du kan sluta med att en tabell tar slut innan den andra gör det, och andra sådana "rörelser".

Ett knep som kan användas oavsett hur många serveringsstationer du har är att inte lägga ut all mat direkt i början. Istället bör du regelbundet fylla på serveringsrätterna när de börjar ta slut. Människor är mindre benägna att ta mer än sin andel om det gör en märkbar bock i mängden som finns kvar i pannan. På så sätt kommer även människor i slutet av raden att ha en chans till önskvärda föremål, och det kan till och med finnas mat kvar till andra hjälp.

Det är också värt att nämna för bufféer att ordningen på saker kan påverka linjernas hastighet: tallrikar, mat, kryddor, redskap och servetter, drycker. För många människor sätter redskap först, så folk fumlar med dem medan de försöker servera maten. Och tills de får mat, vet de inte vilka redskap de ens behöver. Och om du kan, flytta drycker (och eventuellt kryddor) någon annanstans, så att en långsam person inte håller upp resten av linjen.
Åh ... och jag försöker alltid lägga maten för veganer eller andra begränsade dieter efter den andra maten ... eftersom människor är mer benägna att ta saker från den första maträtten, oavsett vad det är. (vilket kan göra att den veganska maträtten tar slut innan de faktiska veganerna kommer till den).
merk
2016-01-03 05:45:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

två idéer kommer att tänka på.

  1. Jag vet inte hur många rätter som förbereds, men om det är ett begränsat urval kan du kanske låta någon laga tallrikar och människor måste bara komma upp och plocka upp en tallrik snarare än att stå där och plocka upp enskilda föremål.

  2. kan du skapa ett andra serveringsområde? Om du kan ha två tabeller där människor hjälper sig själva istället för en, bör du halva tiden.

moscafj
2016-01-03 03:39:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eftersom det är ett kooperativ, kan du planera en plan för en roterande matlagning / plätering / servitör?

Skulle det vara snabbare att diskutera vad du vill ha (inga bönor!) Än självbetjäning? Och plätering utan "kundinmatning" kan leda till mer matsvinn.
Servitörerna skulle inte ta beställningar utan helt enkelt ta ut pläterad mat till bordet. En grundläggande meny kan utformas, och en process för att "beställa" i förväg för personer med kostbegränsningar kan hjälpa. Kunde uppnås online, till och med.
rackandboneman
2016-01-03 20:42:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om inte de "mer populära" föremålen är dyrare att tillverka, varför inte se till att ungefär rätt mängd av varje maträtt tillagas i första hand, med hänsyn till popularitet? Om "maten tar slut", notera och förbered mer nästa gång, om det finns betydande rester, förbered mindre av den artikeln nästa gång ... "Fair share" låter svårfångad med lättfördärvlig mat eftersom vad människor vill ha är mängden av varje beredning de vill äta den dagen. En "rättvis andel" -fördelning skulle vara mer tillämplig om du gav dem universellt användbara material eller pengar ...

Paulb
2016-01-07 00:52:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ju mer jag tänker på det ... vänta personal är ditt svar.

Exempel: West Point Military Academy matar 4000 i ett sammanträde. De gör det med vänta personal.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...